BAIA DE ARAMĂ


Orașul Baia de Aramă


Orașul Baia de Aramă este situat în partea de nord-vest a Olteniei, în Podișul Mehedinți

De peste 20 ani la Casa Albă Restaurant oferim specialități românești și cazare în inima Mehedințiului de Sub Munte. Altădată, aici erau mine de cupru, dar acum localitatea prezintă mai mult interes agro-turistic, fiind situată în apropierea multor obiective turistice montane.

Mic istoric

La Baia de Aramă din zonă, de la Bratilov, Mircea cel Bătrân a adus meșteri sași, precum Ciop Hanoș. Roțile pe care acesta le amenajase aici, înainte de 1392, sunt pomenite în mai multe acte. Baia de Aramă a fost sat și nu a devenit târg decât din secolul al XVII-lea. Așezarea se află pe marele drum de sub munte ce traversa Țara Românească. De la Râmnic și Ocna Mare, drumul pornea spre Târgul Jiului și Severin, trecând prin Polovragi, Târgul Gilort și Baia de Aramă, fiind utilizat și de negustorii sibieni. La jumătatea secolului al XVII-lea, această rută a fost folosită de Paul de Alep și patriarhul Macarie al Antiohiei în călătoria lor pe la mănăstirile din Țara Românească.


Așezare geografică

Baia de Aramă este situată în partea de nord-vest a Olteniei, în Podișul Mehedinți. Se adăpostește într-o depresiune mică, fiind înconjurată de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare și Cornet. Este traversată de paralela de 45°. Tot de Baia de Aramă aparțin și localitățile învecinate: Brebina, Titerlești, Bratilovu, Mărășești, Stănești. Carstul este presărat de un mare număr de peșteri binecunoscute prin comorile lor: Bulba, Cloșani, Ponoarele, Izverna.

Prin poziția sa geografică Baia de Arama aparține carstului mehedințean, deși acesta este mai bine reprezentat în localitățile învecinate (Ponoarele, Cloșani, Izverna):

Pădurile sunt populate de animale sălbatice: vulpea, căprioara, țapul, iepurele, veverița, viezurele, porcul mistreț și chiar lupul sau ursul. Dintre rarități menționăm: vipera cu corn (vipera ammodites), scorpionul (euscorpius carpathiann), broasca țestoasă (testudo hermani) și o serie de șopârle.

Orașul este străbătut de râul Bulba care izvorăște din peștera cu același nume aflată în legătură cu cea de la Ponoarele printr-un sistem de sifoane, prin care se scurge apa lacului Zaton, comunicând cu Bulba, pe principiul vaselor comunicante. La mijlocul secolului XIX-lea o calatoare străină se arată încântată de poziția geografică a acestui loc: ”Baia de Aramă este un mic orășel situat în mijlocul Carpaților în cea mai delicioasă și cea mai pitorească pozițiune. Acest orășel sau târg format de frumoase căsuțe este înconjurat de grădini, ogrăzi, livezi ce-i dau cea mai plăcută și cea mai desfășurătoare priveliște. Isvoarele, pâraiele ce curg din munți și se îndreaptă spre câmpiile dimprejur sau o apă, sănătoasă și limpede ca cristalul.’’

Vă așteptăm cu drag în Baia de Aramă!